الگوسازی لباس چیست و چه اهمیتی در تولید پوشاک دارد؟
با الگوسازی لباس بیشتر آشنا شوید
الگوسازی لباس | همانطور که برای ساختن ساختمانی زیبا و مستحکم نیازمند به نقشه و پلن می باشیم برای داشتن لباسی خوش پوش و زیبا نیازمند به داشتن الگویی مناسب می باشیم.
الگوسازی لباس شامل یک سری قواعد و قانون هایی بوده، که رعایت کردن آنها در داشتن بهترین نتیجه نهایی برای لباسی زیبا و فاخر شما را یاری می نماید.
تمام تلاش ما در پلاک در این مقاله براین است که شما در انتها به تمامی نکته های مورد نیاز و اساسی و همچنین وسایل و ابزار مورد نیاز برای این هنر زیبا و کاربردی اشراف کامل پیدا نموده وبا دیدی کاملا عملی به این عرصه وارد و به کارخود ادامه دهید.
الگوسازی به طور کلی به سه بخش الگوسازی زنانه، مردانه و نیز بچه گانه تقسیم می شود البته لازم به ذکر بوده که علاوه بر سه مورد نام برده شده الگوسازی را می توان در بخش های مانند صنعتی و شخصی نیز تقسیم بندی نماییم.
الگوساز کیست؟
در صنعت پوشاک و دنیای مد، هر لباس بعد از طراحی و تایید نهایی باید دوخته شود و خیاط وظیفه این کار را بر عهده دارد. اما قبل از آن طرح مورد نظر باید به صورت دو و یا سه بعدی که در این مورد توضیح خواهیم داد، بر روی کاغذ و یا به صورت سیستمی پیاده سازی شود و با علائم خاصی نشانه گذاری شود که بدان آن ها علائم الگوسازی گفته می شود.
شخصی که مسئول انجام این امر می باشد، الگوساز نامیده می شود که بر اساس یک و یا چند متد مختلف به انجام این کار می پردازد، برای الگوسازی لباس، متدها و تکنیک های مختلف و متعددی وجود دارد که دانستن آن ها کمک بزرگی در رسم الگویی بی نقص به فرد می نماید.
چه بسا زمان هایی وجود دارد که یک تکینیک نیاز فرد و یا مجموعه را برای رسم الگو برآورده نمی نماید و این دانش و تجربه الگوساز لباس می باشد که از پس چالش های بوجود آمده به خوبی بتواند برآید.
آموزش الگوسازی
یکی از اصولی ترین و منطقی ترین راه ها برای فراگیری هنر الگوسازی لباس، آموزش دیدن به صورت اصولی در یک آموزشگاه و یا موسسه می باشد، راه های زیادی برای فراگیری این هنر زیبا وجود دارد:
مانند دیدن آموزش های موجود در شبکه های اجتماعی از جمله پیج های مختلف اینستاگرام، کانال های تلگرامی، یوتیوب، آپارات و … که البته این گونه آموزش ها گرچه به راحتی در دسترس بوده ولی ایرادهایی نیز به همراه دارند.
اگر شما یک کانال معتبر در مورد این هنر زیبا پیدا نموده و تنها آموزش های آن را از ابتدا دنبال نمایید احتمال اینکه به موفقیت برسید وجود دارد.
اما چرا می گوییم احتمالا، زیرا آموزشی درست و اصولی می باشد که شما با آموزگار خود در ارتباط موثر باشید و آن شخص در کوتاه ترین زمان ممکن، پرسش های شما را پاسخگو باشد.
مزیتی که موسسه های آموزشی نسبت به فضا مجازی دارا می باشند این است که شما به عنوان یک هنرجو امکان حاضر شدن در فضای موسسه را در اختیار دارید، تمرین های مرتبط با هر آموزش را می توانید به صورت عملی در کلاس زیر نظر استاد خود به انجام برسانید
پرسش های دیگران ممکن است پرسش شما هم باشد،می توانید تمرین کردن دیگران را ببنید و هنگامی که استاد کار وی را بررسی می نماید چیزهای زیادی فرابگیرید، می توانید مستقیما با استاد خود در مورد آموزش های ارائه شده گفتگو نموده، پرسش های خود را پرسیده و پاسخ آن ها را دریافت نمایید. و همچنین با دیگر همکلاسی های خود به گفتگو پرداخت و ایرادهای خود را برطرف نمایید.
در فضای مجازی امکان اینکه شما به صورت مستقیم با آموزگار دوره در ارتباط باشید بعضا مهیا نمی باشد زیرا در بیشتر مواقع شما دوره ای را خریداری می نمایید که آن دوره به صورت ویدئوهای از پیش ضبط شده می باشند و به صورت آنلاین و بر خط دوره برگذار نمی شود.
نگاهی دقیق تر به الگوسازی لباس
الگوسازی هنر تبدیل نمودن افکار شخص طراح از تکه ای پارچه به لباسی می باشد که بر بدن به خوبی بنشیند. بیشتر الگوسازان لباس ترجیح می دهند که با همان متدی که بلد هستند به کار الگوسازی بپردازند. ولی آگاهی و آشنایی با متدهای مختلف الگوسازی به فرد الگوساز کمک می نماید تا لباس هایی خوش فرم تر را الگوسازی نموده و از پس رسم الگوی هرگونه لباسی به راحتی بر آید.
هرگونه شیوه و متد الگوسازی که منجر گردد تا طرح لباس تبدیل به لباسی کامل، خوش فرم و شکیل گردد در دنیای الگوسازی لباس از اعتبار و اهمیت بالایی برخوردار می باشد.
در دنیای مد شرکت ها و برندهای لباس هر کدام برای خود الگوهایی منحصر بفرد دارند تا بتوانند از طریق کیفیت لباس هایی که بر اساس رسم الگوهایی بی نقص دوخت می شوند برند خود را منحصر بفرد و نیازهای مخاطبان خود را برطرف نموده و برای آنها لباس هایی زیبا، شکیل و خوش فرم ارائه نمایند.
در صورتی که تمایل دارید تا به طراح و الگوسازی درجه یک و عالی تبدیل شوید انگیزه، پشت کار و تمرین تنها راز موفقیت شما عزیزان می باشد.
در واقع الگوسازی پلی میان بخش طراحی یک واحد صنعتی و بخش دوخت و تولید می باشد که این مورد در کسب و کارهای خانگی نیز صادق است یعنی الگوسازی حلقه میان طراح و خیاط می باشد.
طرح اولیه لباس با کمک دانش الگوسازی به اجزای مختلف تقسیم بندی می شود و با کمک الگوی رسم شده خیاطی می تواند طرح لباس را تفسیر نموده و با هنر خود پارچه را تبدیل به لباسی زیبا و خوش فرم تبدیل نماید. بدیهی می باشد که هر اندازه الگوی رسم شده دقیق تر و با جزئیات بیشتر رسم شده باشد خیاطی می تواند درک عمیق تری از طرح بدست آورد.
که نتیجه نهایی آن لباسی خوش فرم تر و خوش دوخت تر می باشد که بعد از پوشیده شدن زیبایی خود را نمایان می نماید، هر میزان که الگو درست تر و دقیق تر باشد لباس بر انحناهای بدن بهتر می نشیند و حتی می توان با کمک دانش الگوسازی ایرادهای اندامی فرد را پوشانید و اندام را بی عیب و نقص نشان داد.
با همه این تفاسیر می توان نتیجه گرفت که الگوسازی یک هنر است، هنری که با کمک شکل دهی پارچه ای مسطح نه تنها لباسی زیبا تولید نمود بلکه اندام یک شخص را نیز زیباتر نمود.
دوخت و آماده سازی یک لباس شامل فرآیندهای مختلف و متفاوتی می باشد. به جرات می توان گفت مهم ترین عامل اینکه لباس دوخته شده پذیرفته و یا رد شود دارا بودن تناسب لباس دوخته شده بدن و فرم بدن می باشد. البته فاکتورهای دیگری هم وجود دارد که نباید از آنها نیز غافل شد.
اما خوش فرم بودن و خوش دوخت بودن یک لباس به خاطر ایجاد حس زیبایی دلنشین برای فرد از مهمترین عامل هایی می باشد که می توان از آن نام برد. به همین خاطر شرکت ها و برند تمام تلاش خود را بکار می برند تا بهترین و دقیق ترین الگوها را داشته باشند و بعضا این مورد جزو اصرار محرمانه برندهای مطرح جهانی می باشد.
تناسب لباس باید با ظرافت تمام در رسم الگوی اصلی لباس رعایت گردد، به نحوی که لباسی که دوخته می شود به خوبی و درستی با فرم بدن هماهنگ شده و آزادی حرکت را از فرد سلب ننموده و بتواند بدن را با فرمی زیبا و دلپذیر نشان دهد.
که البته هرچه فرم لباس تنگ تر و جذب تر باشد رعایت این تناسب از اهمیت بیشتری برخوردار می باشد و باید با دقت، ظرافت و وسواس بیشتری الگوی لباس رسم گردد.
در مزون ها و یا کسب و کارهای خانگی و کوچک که برخلاف برندها برای مشتری به صورت شخصی دوزی لباس دوخته می شود رعایت تناسب لباس با فرم بدن، نیازمند رسم الگو بر اساس شکل و تناسب اندام مشتری می باشد که به این منظور اندام مشتری را باید اندازه گیری نموده و بر همان اساس یعنی اندازه و تناسب اندام های مختلف فرد با یکدیگر اقدام به رسم الگو نمود.
بعد از انقلاب صنعتی کسب و کار ها برای موفقیت هرچه بیشتر در فروش لباس های آماده خود و همچنین توسعه و رشد برند خود دارا بودن الگوهایی استاندارد برای آنها از ضروریات کسب و کارشان به حساب آمد و ضروری می نمود.
مرحله های اصلی در الگوسازی لباس زنانه:
- طراحی اولیه لباس: طراح لباس، طرحی کلی از لباس را بر روی کاغذ و یا به صورت الکترونیکی با نرم افزارهای طراحی لباس رسم می نماید و جزئیات لباس را بر روی آن مشخص می نماید.
- اندازه گیری های مورد نیاز: اندازه گیری لباس یکی از مهم ترین و اساسی ترین مراحل الگوسازی می باشد، هرچقدر که اندازه گیری های اندام فرد دقیق تر باشد لباسی زیبا تر و خوش فرم تر دوخته خواهد شد.
- الگوی پایه لباس: الگوی پایه لباس، مبنا و اساس دیگر الگوها می باشد به همین خاطر بدان الگوی مادر نیز گفته می شود.
- ایجاد تغییر در الگوی مادر: الگوی مادر لباس که بر پایه و اساس طرح لباس و اندازه های گرفته شده از اندام مشتری کشیده می شود، بر اساس مدل لباس رسم شده تغییر نموده تا به الگوی نهایی طرح مورد نظر تبدیل گردد.
- برش و دوخت پارچه: پس از برش زدن پارچه همانند الگوی لباس و همچنین الگوسازی لباس، تکه های برش خورده بهم دوخته شده و لباس نهایی دوخته می شود.
متدهای الگوسازی
در الگوسازی لباس 3 روش و متد پایه و اصلی وجود دارد که هر کدام دارای ویژگی ها و خصوصیات مختص به خود می باشند.
در ادامه این مقاله به صورت مختصر به بررسی هر کدام از آنها به صورت جداگانه خواهیم پرداخت:
متد درافتینگ
اندازه گیری دقیق و اصولی اندام فرد در این متد اهمیت ویژه ای دارد به طوری که درافتینگ با اندازه گیری رابطه ای مستقیم دارد.
با اندازه گیری های قسمت های مختلف بدن فرد، الگوی لباس کشیده و رسم می گردد. پیش از دوختن لباس مورد نظر، ابتدا الگوی رسم شده را بر روی پارچه مورد نظر قرار می دهند و پس از فیکس کردن الگو بر روی پارچه اقدام به برش نموده و پس از آن تکه های بریده شده با دقت و ظرافت به همدیگر دوخته شده و لباسی زیبا و خوش فرم بدست می آید.
بدین منظور از خط کش های مختلفی مانند، خط کش های منحنی، اشل، خط کش های خیاطی و … استفاده می گردد. که به وسیله آنها خطوط الگو بر روی پارچه مشخص شده و خیاط و یا برش کار بر همان اساس پارچه را بریده و خیاط اقدام به دوخت تکه های پارچه به یکدیگر می نماید.
در صورتی که شما تصمیم دارید تا طراح لباس حرفه ای شوید باید این مهارت را فرا بگیرید زیرا فراگیری این متد بسیار لازم و ضروری می باشد تا بتوانید درک درست تر و عمیق تری نسبت به طرحی که اتود می زنید داشته باشید.
قسمت های بدن که در الگوسازی به روش درافتینگ باید با دقت آنها را اندازه گیری نمود:
- کارور پیش و کارور پشت
- بالاتنه پیش و بالاتنه پشت
- دور کمر
- دور گردن
- گودی حلقه آستین
- دور باسن
- طول سرشانه
- دور سینه
متد دراپینگ:
در روش دراپینگ، طراح با استفاده نمودن از 2 قسمت از پارچه مد نظر و با استفاده از خلاقیت خود پارچه های مورد نظر را بر روی مانکن به صورت سه بعدی با استفاده از سنجاق به یکدیگر وصل نموده تا طرحی کلی از الگوی لباس بدست آید.
توجه نمایید که در روش دراپینگ قالب بدن نقشی مهم و اساسی را ایفا می نماید.
متد الگوسازی مسطح:
در این متد ابتدا نمونه الگوی اولیه اصلاح می گردد تا لباس از بیشترین میزان تناسب با اندام فرد برخوردار گردد. در اصل این متد روشی است که با استفاده نمودن از اندازه های دقیق اندام الگوسازی صورت می پذیرد.
بهره گیری از نرم افزارهای الگوسازی:
امروزه با کمی جستجو نرم افزارهای کامپیوتری مختلف و متعددی را خواهید یافت که برای طراحی و دوخت طراحی و به بازار ارائه گردیده اند.
استفاده از این نرم افزارها به طراحان و متخصصین دوخت کمک نموده اند تا طرح ها و الگوهای خود را به صورت دقیق تر و با درصد خطای کمتر و در مدت زمان کمتری به انجام رسانند.
پلاک مد دنیای شیرین مد و فشن …